Almedalen - sol, vind o vatten

Vi har precis kommit hem från Gotland. Politikerveckan i Almedalen  ja visst kan man säga sol, vind o vatten.
Mycket handlar om vårt klimathot o alla andra hot som vi har framför oss. Även om det är mycket som ser mörkt ut när man tittar fram ur miljösynpunkt så visst finns det massor av SOL i våra framtidsdrömmar.

Det här var vår första Almedals vecka  o visst blir det fler. Det här passar oss, politik, massor av tal o hur mycket seminarier som helst  det finns nått för alla, oavsett politisk åsikt eller vilka andra intressen man har.

Vi har lyssnat på 5 av veckans talare. Det är inte så att vi valt bort någon utan de två första talarna hade redan avverkat sin dag när vi kom ner i tisdags. 

Vi flög från Sundsvall direkt till Visby.  Det är perfekt, snabbt billigt och bekvämt.   Det är verkligen ett lyft för turismen till Gotland, att vi fått den möjligheten här i Medelpad.



Åter till Almedalsveckan. Som jag sa så har vi lyssnat på politiker varje dag från tisdag till lördag.  Om man skall sia om vad han där uppe tycker om politiker så måste det vara mycket positivt  för SOLEN har lyst på alla, även om det såg mörkt ut för Reinfeldt på lördag morgon  men även för han gick det vägen..  Det regnade lördag morgon men vid 10 tiden drog det bort o när Reinfeldt började sitt tal kl 11.00 då sken solen.




Jag  hade bestämt mig att försöka att vara så opartisk som möjligt, försöka att titta på vad, hur o på vilket sätt respektive talare lyckades med sitt uppdrag.   Jag vill alltid försöka att se på kvinnor på ett så positivt sätt som möjligt, vi har alldeles för många som tycker så mycket om det kvinnor gör,  oftast från den negativa sidan. Och tyvärr vill jag påpeka att ofta är det vi kvinnor som har så lätt för att vara kritiska till våra medsystrar. Här behöver vi verkligen tänka till   VILL vi att kvinnor ska lyckas då måste vi som tillhör kvinnogruppen,  åt minstonde försöka att se på varandra med positiva ögon.

Nu till politikerna , men även här har vi faktiskt några kvinnor.   Vi kom som sagt ner till Visby i tisdags o den dagen vara viken för Centerpartiet, och med det så var det Maud Olofsson som talade på kvällen.

Maud började sitt tal med ett tal för världens kvinnor, om det förtryck o förnedring som sker i många av världens länder.  Det kändes äkta o tveklöst så behövs det.  Därefter gick hon över till att tala om den finanskris som för närvarande stör de flesta delar av världen, och hur påverkar lilla Sverige.   Här kom hon smidigt in på småföretagarna i vårt land o vad dom betyder för vårt lands utveckling. Hon tryckte kraftfullt på att det är dom små företagen som nästan Alltid har kommit från ingenstans till att bli både Sverige ledande o världsledande med många gånger en väldigt enkel uppfinning.
Visst måste vi tro på att vi även idag har mycket att uppfinna, utveckla o skapa framtidstro med. 


Talet var kanske något väl optimistiskt men som hon själv sa så får hon väldigt ofta höra det att hon är för optimistisk, personligen tror jag på att det är bra i dåliga tider.  Det var väldigt lite kritik till oppositionen, det tycker jag är bra , hon spred tveklöst framtidstro specifikt till Gotlänningarna,  möjligen kan jag tycka att hon kanske borde ha varit lite mer frispråkig o inte så styrd av det skrivna talet.
 
Onsdagen var Socialdemokraternas dag och visst märktes det. Man kan klart se att det är ett stort parti o det finns mycket resurser. Dom har en stark ungdomsverksamhet o dessutom finns facket till deras förfogande i stora delar.

På kvällen var det Monas tur att stå på scenen.  Det var en kraftfull uppställning av kända partikollegor,  många ungdommar  o massor av folk, klart mest folk den här kvällen.  Försnacket  i Media gick mycket ut på:  hur ska det gå för Mona ikväll, hur kommer hon att lyckas  osv.


Så var det dax, Mona kommer in under kraftfulla applåder. Även Mona börjar sitt tal  utanför landet, hon börjar med oroligheterna i Iran o vad som kan hända där.  Styrde snyggt över till Israel-Palestina o deras problem.   Kvinnokampen fick även i detta tal sin del.  

Sedan gick talet över i vårt lands problem o vad som bör göras här för att vi ska få ett bättre samhälle o en bättre vardag att leva i.   Hon  talade ganska mycket om ungdomsarbetslösheten o vad som borde göras för att mildra den. 
Vad som bör göras för oss som passerat 60, om vi vill fortsätta att jobba. MEN något som jag studsar på är att det är alldeles för mycket kritik o för lite konkret vad som är bra o vad som kan bli bättre.

Här kom nu återigen detta att vi kvinnor gärna ger negativ kritik till varandra, Maud fick en hel det kritik obefogad eller ej.
Tänk vad mycket längre vi skulle komma i kvinnokampen om åtminstonde vi kvinnor kunde hålla inne med det negativa. Givetvis ska vi inte ge beröm om det inte är befogat men vi borde vara lite mer återhållsamma med det negativa.

Sammanfattningsvis  så tycker jag att Mona är en mycket bra talare hon är duktig på att  få med sig publiken o hon är lätt att förstå. Med lite mindre negativ kritik o mer framtidstro så hade hennes tal varit perfekt.

Mellan dessa två politiker som glädjande är kvinnor, blev det nästan oavgjort Mona vinner solklart som talare men Maud är mycket mer positiv. 
 
Torsdag är KDs dag.  Jag kan inte påstå att man märkte det särskild under dagen visst fanns det seminarier med KD stuk men inte nått iögonfallande.

Kvällen är vikt för Göran Hägglund som kommer in och presenterar sig som Göran Gabrielsson  imitatören som för kvällen har politik som ämne.  Dom som hade sett på TV på morgonen där Hägglund mötte Gabrielsson fick sig ett gott skratt. medans övriga inte riktigt förstod.
Även Hägglund talade om kvinnors rätt i samhället o främst i andra delar av världen. Problemen i Iran och en del om vår roll som ordföradeskapet i EU innebär.
 

Därefter kom han in på inrikespolitiken och här visade han prov på den bild som Media har gett Hägglund Han är klart roligast av våra ledande politiker. Även om han gjorde i stort sett samma fel som Mona med att kritisera motståndarna så gjorde han det på ett mycket humoristiskt sätt. Göran var den som fick publiken att verkligen skratta. 
Han ansåg bla att trafik o politik hade många likheter: Det värsta som finns är vänstersvängar ............ 
Man kan lätt fundera på om våra politiker har pratat ihop sig innan som gör sina dragningar - det finns ovanligt många tal som i sak är mycket lika men med olika vinklingar. Likt  Mona så talade även  Göran om pensionärerna men här var de de sämst ställda pensionärerna och vad som bör göras för dom.

Mitt betyg är att GÖran ligger 3:a efter 3 heat. Klart roligast men lite väl pastors aktigt o för mycket låsning till manus.

Fredag då hade vi en klart jobbig dag. Vi började redan halv 9 med seminarium,  Per gick på ett internationellt ekonomiskt möte med Anders Borg o två mycket starka nationalekonomer från övriga Europa. Jag gick o lyssnade på hur vi ska göra äldrevården bättre i framtiden med Bengt Westerberg som moderator.
På eftermiddagen var vi tillsammans o lyssnade på Allianses syn på svensk ekonomi med två mycket kompetenta nationalekonomer som opartiska med verkande.

Mycket givande o det är bara att inse faktum att vi  har en mycket kompetent finansminister. Även om han är mer ekonom än politiker. Till företagarnas stora missnöje så gav han dom en känga, att dom skulle vara mer samarbetsvilliga och inte vara så gnälliga Det är väl inte vad man direkt förväntar sig av en moderat finansminister. 

På kvällen var det Miljöpartiets tur nu med Peter Eriksson som talare. Han började med att tala om GOD MAT inte GOD EL ni läste rätt.  Ett nytt inlägg i den politiska debatten  Visst behöver vi prata om vår matkultur o kanske främst diskutera den mat vi delar ut till våra barn o till våra gamla. Efter maten fick vi en ganska djup redogörelse för hur dåligt nuvarande regering sköter det mesta. Här var det inte tal om några egna positiva framtidsbilder utan det mesta handlade om hur dåligt allt är som för närvarande görs av sittande regering. När han dessutom påpekar att Jan Björklund vill försämra skolan då tycker jag personligen att man är ganska långt från verkligheten..  SOm talare är väl Peter E inte den mest karismatiska  Ett tips till honom borde vara att han ska göra som dom flesta andra politiker gå på retorik kurs.

 
Mitt betyg till Peter blir en fjärde plats  och ska vi ta in Borg då är Peter 5a  men Borg är ju inte partiledare.
Hade Maria Wetterstrand varit kvällens talare tror jag stenhårt på att hon tillhört toppskiktet, hon är klart duktig men var inte med i  Visby den här gången.

Nu börjar man känna sig lite sliten, det är ju inte bara politiker man ska hinna med. Massor av promenader i den vackra miljön vi har gått mellan 5-15 km per dag sedan ska man hinna äta och dricka öl o vin, och  titta på alla kändisar som är här. Ja det här är ingen latmans semester...... Men ändå så roligt.

Nu är det lördag o vi vaknar med ett enormt regnväder  Åskan gick vid 5 tiden på morgonen o sedan kom regnet. Vi funderade på om vi skulle dra ner till Almedalen  Men som om det var förutbestämt så försvann regnet vid 10 tiden.
Kl 11 skulle Fredrik Reinfeldt inta scenen  och även på honom sken solen  Det gjorde den givetvis på oss också och i sak var det viktigare eftersom vi inte hade tak där vi satt men det hade dom på scenen.

Reinfeldt han gick helt ifrån de andras linje. Han började berätta om den svenska historien Hur Sverige har förhållit sig till andra länder historiskt sett, vilka fördelar detta har medfört för vårt land och förhoppningsvis kommer att medföra. Det var ett mycket allvarligt tal  enligt min åsikt ganska tråkigt Men säga vad man vill om vår stadsminister han är en mycket kompetent talare. Dessutom kan man nästan börja fundera på om han gått kurs hos vår förra stadsminister. Båda vill gärna vara den perfekte landsfadern.  Reinfeldt avslutade sitt tal med att informera om att hösten kommer att handla om vårt ordförandeskap o att vi måste acceptera att inrikespolitiken nu får ligga lite i skymundan MEN efter årsskiftet ska han komma igen med sin syn på inrikespolitiken. 
Klart bra framförande, han är en duktig talare, och talar fritt från manuset  även om han borde kunna dra på mun nån gång i pausarna om inte annat. 

Det är svårt att lägga in Reinfelt i listan på dom övriga Ämnet var ett helt annat,  vilket ger ett helt annat upplägg o mycket mer allvar. SOm jag sagt tidigare så vill jag ha framtidstro med positiva idéer och med ett leende på läpparna från talarna ------MEN visst som talare är han klart bäst av dom 5 vi har hört 

Redan nu har vi bestämt att vi åker ner nästa år igen  Men då tar vi husvagnen med så det blir lite av semesterstuk på resan.






 

RSS 2.0